Kino Pleme / Live Soundtrack

Built with Berta.me

 1. Live Soundtrack 50 | 5 godina LS na "Kinoskopu" | Kvaka 22, 30.11.2019.

  Aleksandar Lazar / Marko Milićević, Tearpalm, Falling Elevator Music, Elefante Branco (BR)


 2. Aleksandar Lazar / Marko Milićević

  a/v performans : “Elementarne čestice” / “Od koga smo postali?”

   

  Aleksandar Lazar (1991.) je grafičar i multidisciplinarni umetnik. Baveći se uporedo vizuelnim i muzičkim izrazom istražuje strukturalne paralele između muzike i vizuelnih medija, kao i načine njihovog povezivanja i generisanja. Završio osnovne i master akademske studije na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, trenutno je student doktorskih studija na istom fakultetu.

   

  Marko Milićević je osnivač a/v inicijative Kino pleme, nezavisni kustos i programski urednik mesečnog događaja Live Soundtrack. Autor je nekoliko filmova snimljenih na Super 8 i 16mm, a bavi se i zvukom i elektronskom muzikom u okviru saradnji sa vokalistima i pesnicima i kao stalni član ansambla za filmsku muziku Old Soviet Dogs.


 3. Tearpalm


  Tearpalm je elektronski sastav promenljivog prebivališta, pokrenut 2007. Nakon dobrih reakcija kritike na prva dva albuma, objavljena na CD formatu za pionirsku DIY kuću iz Hrvatske, Slušaj Najglasnije - Listen Loudest, ovaj do tada one-man projekat, kreće u raznim postavama da svira, uglavnom po Beogradu i okolini, nakon čega objavljuje pregršt specijalnih izdanja i učestvuje u brojnim kompilacijama, između ostalog i u tribjut albumima posvećenim legendarnim bendovima Faust i Sleep Chamber. Na poslednjem albumu, objavljenom za 93.93 Publishing / 93dot93 sredinom ovog avgusta, Tearpalm pokazuje zaokret ka 'masnijem', teškom trip-hop/post-industrial zvuku, ispresecanom primesama skoro svakog elektronskog žanra koji vam može pasti na pamet.


  Svira muziku za filmove :


  Eksponiran film/ Emmanuel Piton / Francuska / 2017 / 7’

  Putovanje na Mesec / Müge Yıldız/ Turska / 2016 / 10’


 4. Falling Elevator Music


  Falling Elevator Music je nova saradnja Dobrivoja Milijanovića (na slici levo) i Vladimira Riznića (na slici desno) koji su takođe aktivni u Belgrade Subharmonic Ensemble-u.

  Dobrivoje Milijanović je rođen u Beogradu 1981. godine, a danas je vanredni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na Katedri za snimanje i dizajn zvuka i gostujući predavač na departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Doktorirao je 2015. godine na Grupi za višemedijsku umetnost Univerziteta umetnosti u Beogradu. Bavi se dizajnom zvuka za scenske događaje, elektronskom muzikom i interaktivnim zvučnim skulpturama, uspešno u zemlji i inostranstvu, sa posebnim fokusom na raskršće nauke, zvuka i tehnologije. Poznat je i kao deo kolaborativnog nojz/dab/tehno projekta raum.null.

  Vladimir Riznić je programer iz Beograda, koji se pored računarstva sa podjednakim entuzijazmom bavi modularnim sintisajzerima. Više od 10 godina aktivan je u raznim muzičkim/performans projektima koji uključuju inovativni softver i ugrađeni hardver u umetnosti. Kombinujući iskustva iz svakodnevnog posla hakera i inženjera za obradu podataka, Vladimir kroz svoje stalne projekte Chien, Falling Elevator Music i Girls Next Gulag stvara mračne i sumorne atmosfere putem raznobojnih žica i kablova svojih modularnih sintisajzera i gitarskih pedala.

   

  Sviraju muziku za film : Telemah Vizinger – Supersonična krila (DE, 2019, 11’)


 5. Marcelo Armani


  Elefante Branco (Beli slon) je solo projekat elektroakustičke improvizacije zvučnog umetnika Marsela Armanija (Brazil), uronjen u koncepte u oblasti tzv konkretne muzike, minimalističkog i eksperimentalnog zvuka. Uživo koristi analogne i digitalne sintisajzere, efekte, kontaktne mikrofone i manipuliše terenskim snimcima kroz sempler, koristeći ih kao materijal za spontano komponovanje na licu mesta, koje je okrenuto ka istraživanju frekvencija, amplituda i punoće tembra. On želi da stvori doživljaj voluminoznosti i prostornosti zvuka putem evociranja osećaja gustine, lakoće, granulacije, napetosti i ritmičnosti, stvarajući zvučno okruženje koje se rasprostire u spektru od mikro ka makro nadražaj(im?)a.

   

  Svira muziku za selekciju : Od ličnog ka političkom filmu 

   

  Pokret / Duo Strangloscope / Brazil / 2018/ Super 8/ 3’

  Onomono / Orit Ben-Shitrit/ SAD / 2016 / 16mm / 4’

  Ženevjev / Zoe Meyer/ SAD / 2019 / Super 8 & 16mm / 30’

  Solsticij / Justin Brown / SAD / 2019 / Super 8 / 4’

  Gledanje u izlog (Za vreme pada Vavilona)/ Michael Woods / SAD /16mm / 2’

  Zemaljski bitovi na velu / Camelia Mirescu/ Italija/ Super 8 / 3’

  Naše putovanje : Maroko / Matt Helme/ SAD / Super 8 / 2018 / 3’

  Iznad horizonta / Tracie Williams / SAD / 2019 /Super 8 / 4’

  Disanje  / Sasha Waters Freyer / SAD / 2019 / 16mm / 4'

 6. Foto album :

 7. Filmski program :

 8. A. Lazar & M. Milićević - a/ v performans : Elementarne čestice / Od koga smo postali?

 9. Elementarne čestice” / “Od koga smo nastali” je saradnja filmskih / video umetnika Aleksandra Lazara i Marka Milićevića, postapokaliptični multikanalni filmski peformans koji spaja svetove analognog i digitalnog, mokumentarca i arhivskih snimaka, eksperimentalnog filma i animacije, u kombinaciji dva rada koji se međusobno (meta-)komentarišu i metodološki prožimaju.  

   

  “Elementarne čestice” je subverzivni “lažni” dokumentarac u obliku dvokanalnog expanded performansa : edukativni filmovi Filmoteke 16 o nuklearnoj fisiji i stvaranju atomske bombe pušteni su u obrnutom redosledu, i fragmentarnim sekvencama, krećući se od praska atomske bombe ka satiričnom komentaru na zloupotrebu tehnologije i hemijskog rata na živom svetu, do “ezoteričnih” čestica filmskog zrna koje se raspršuju a zatim vraćaju u pećinu mračne materije evolucije civilizacije i primordijalnih oblika energije, prikazujući ceo kosmos kao “tuđinski” eksperiment apsurdnog dirigenta, potpomognut destruktivnim nagonima čovečanstva.

   

  "Od koga smo postali" je epilog na istoriju čovečanstva koja je prekinuta globalnom katastrofom. Nastanak života i čoveka na Zemlji, putem zgušnjavanja duha, od pojave prvog jednostavnog do visokorazumnog oblika života zahtevaće mnogo miliona godina evolucionog rada prirode. Inspiracija za pravljenje videa "Od koga smo postali" je istoimena knjiga ruskog oftamologa Dr Ernest Muldaševa koji je u potrazi za poreklom čovečanstva napravio naučnu ekspediciju na Tibet i svoja saznanja objavio u knjizi.

 10. Telemah Wiesinger – Wings to Hear (DE, 2019, 11’)

 11. Emmanuel Piton - Exposed / France / 2017 / 7'/ Super 8

  I have collected all of my Super 8 movies to put together images on the end-of-reel.
  A word is written on the film to signify its ending: "Exposed"


 12. Muge Yildiz - A Trip to the Moon / Turkey / 2016 / 10' / Super 8

  A 16mm found footage film of NASA- about the human aspect of space travel and life in general.

 13. Medley “Personal to Political Cinema” :

   

  Movimento / Duo Strangloscope / Brazil / 2018/ Super 8/ 3’

  Onomono / Orit Ben-Shitrit/ USA / 2016 / 16mm / 4’

  Geneviève / Zoe Meyer/ USA / 2019 / Super 8 & 16mm / 30’

  Solstitium / Justin Brown / USA / 2019 / Super 8 / 4’

  Window Shopping(In the Fall of Babylon)/ Michael Woods / USA /16mm / 2’

  Telluric Beats on Veil / Camelia Mirescu/ Romania-Italy/ Super 8 / 3’

  Our Trip : Morocco / Matt Helme/ USA / Super 8 / 2018 / 3’

  Above the Horizon / Tracie Williams / USA / 2019 /Super 8 / 4’

  Respiration  / Sasha Waters Freyer / USA / 2019 / 16mm / 4’

 14. Onomono

  Onomono

  Window Shopping

  Window Shopping

  Movimento

  Movimento

  Onomono

  Onomono

  Window Shopping

  Window Shopping

  Movimento

  Movimento

 15. Telluric Beats on Veil

  Telluric Beats on Veil

  Genevieve

  Genevieve

  Respiration

  Respiration

  Telluric Beats on Veil

  Telluric Beats on Veil

  Genevieve

  Genevieve

  Respiration

  Respiration

  • 1

   Telluric Beats on Veil

  • 2

   Genevieve

  • 3

   Respiration

 16. Solstitium

  Solstitium

  Above the Horizon

  Above the Horizon

  Our Trip : Morocco

  Our Trip : Morocco

  Solstitium

  Solstitium

  Above the Horizon

  Above the Horizon

  Our Trip : Morocco

  Our Trip : Morocco

  • 1

   Solstitium

  • 2

   Above the Horizon

  • 3

   Our Trip : Morocco