Kino Pleme / Live Soundtrack

Built with Berta.me

 1. Live Soundtrack 19 | Žene u elektronskoj muzici Vol.1 | CZKD, 22.11.2016.

  Fear of Symmetry, Zhe Pechorin, !ESC, Old Soviet Fox

   

  U okviru rođendana i devetnaestog izdanja našeg muzičkog bioskopa predstavljamo vam još jedan ciklus bez presedana na našim prostorima - “Žene u elektronskoj muzici”.

  Od prvih dama elektronskih studija (Delia Derbyshire, Daphne Oram), sint pionirki (Laurie Spiegel, Suzanne Ciani) preko stvarateljki novih koncepata slušanja (Pauline Oliveros) do nebrojenih heroina koje su ostale na marginama muzičkih istorija zbog svoje nevidljivosti u patrijarhalnoj kulturi, žene su uvek unosile svežinu u elektronskoj muzici - sa drugačijim senzibilitetima, otvorenijim ušima, nedominantnim estetikama i temama.
  .
  U okviru našeg događaja, gde ste već ranije imali priliku da čujete domaće avangardne muzičarke koje spajaju nespojivo i u elektronskim vodama (poput Svetlane Maraš. Kezz i Umbre) predstavljamo vam producentkinje koje su krenule iz klupskih elektronskih voda ka eksperimentalnim ili polimatskim senzibilitetima, a ovog puta ih slušamo u ulozi autorki zvučnih pratnji za četiri filma poetske i nadrealističke animacije.


 2. Fear of Symmetry

  facebook / soundcloud

   

  Fear of Symmetry je projekat Zdravke Jakovljević, čiji su muzički počeci vezani za sviranje basa u bendu čija je muzika bila pod jakim uticajem post-punka i shoegaze-a. U ovom periodu, tokom kasnih 90-ih, ona je bila i autor radijske emisije o alternativnoj muzici i organizator nekolicine događaja u okviru kojih je stekla svoja prva iskustva u DJ-ingu. Nešto kasnije se zainteresovala za elektronsku muziku i pratila je zbivanja na underground elektronskoj sceni sa istom vrstom neskrivenog entuzijazma.

  Počela je da pravi svoju muziku 2004. godine, pomoću programa Propelerhead Reason Studio , koji i dan danas koristi. Njen prvi EP “Fear of Symmetry” izdat je za FEM Records 2009 godine a u njenoj muzici mogu se čuti raznoliki muzički uticaji. Takođe nastupa i kao DJ pod pseudonimom DJ Zoe.

   

  Svira muziku za film : Ishu Patel - Afterlife (CA, 1978, 7’)


 3. Zhe Pechorin

  facebook / soundcloud

   

  Zhe Pechorin je pseudonim Anđeline Mićić koja je do sada ostvarila 3 samostalna izdanja u saradnji sa izdavačkom kućom Generation Bass, kao i jedno v/a izdanje u koje je uključen njen remix za "The Last Sacrifice" holandskog producenta Streamera.

  Dosadašnja ostvarenja su rezultat prihvatanja izazova, apsolutne spontanosti, igre i intuicije, što je dovelo do razvoja i oblikovanja zvuka koji Zhe danas uglavnom koristi. U poslednjih nekoliko meseci ona kombinuje ambient, modernu klasičnu muziku, atmosferični tehno, kao i ritualne repetativne perkusije što se najviše može čuti u poslednjim trakama zbog kojih ova samouka producentkinja dobija ponude za nova muzička izdanja i međunarodnu saradnju.

   

  Svira muziku za film: Michel Lemieux - Le grand ailleurs et le petit ici (CA, 2012, 14’)


 4. !ESC

  facebook / soundcloud

   

  !ESC je projekat Nine Lazarević koja snima i komponuje od 2009-e. Tokom godina se oprobavala u različitim formama klupske muzike (pod pseudonimima Catfish Went Wrong i Nanna Delay) da bi uplovila u apstraknije i eksperimentalnije teritorije koje su došle sa fazom slušanja industriala, post-punka i nemelodičnih formi elektronike poput glitcha. Njene trake karakteriše veoma naglašena atmosfera a prožete su ili subliminalnim, minimalnim bitovima ili plutaju u proganjajućim ambijentima.

   

  Svira muziku za film: Craig Welch - How Wings are Attached to the Back of Angels (CA, 1996, 11')


 5. Old Soviet Fox

   

  Old Soviet Fox je muzička saradnja članica Live Soundtrack ansambla, Aleksandre Dačić i Jelene Dunić, koja gravitira između elektronskih i ambijentalnih zvukova, spoja analognog sintisajzera i softvera.

  Aleksandra Dačić radi kao nastavnik klavira i korepetitor solo pevačima u muzičkim školama. Svirala je u elektronskim improvizatorskim sastavima Crosscuts I Ku!KU i nastupala na Sinelinei.

  Jelena Dunić je autorka emisije “This World Needs a Mother” na Popscotch radiju.

   

  Sviraju muziku za film: Piotr Dumala – Latajace Wlosy (“Leteća kosa”) (PL, 1984, 8’)

 6.  

  Foto galerija :

 7.  

  Filmski program :  

 8.  

  Ishu Patel - Afterlife (CA, 1978, 7’)

  “Ovaj animirani kratki film pokušava da odgovori na večita pitanja – šta je smrt i šta se dešava posle smrti, iz vizure drevnih legendi i ponovnog proživljavanja životnih iskustava i sećanja umirućeg pojedinca.“

 9.  

  Michel Lemieux - Le grand ailleurs et le petit ici (CA, 2012, 14’)

  "Drugi film u programu iz kanadske filmske kuće NFB takođe se bavi velikim pitanjima kao što su uloga čoveka u vaskolikom svemiru i smisao ljudske egzistencije. Animacija nas vodi kroz neslućene filmske avanture i maštarije a glavni lik u filmu je izgubljen u "snu koji film sanja o snovima od kojih je život sačinjen.“

 10.  

  Craig Welch - How Wings are Attached to the Back of Angels (CA, 1996, 11')

  "Glavni junak ove kratke, nadrealne animacije je muškarac opsednut kontrolom. U automatizovanom svetu koji je lišen svih emocija, njega muče svakakve čežnje. Da li će uspeti da prevaziđe svoje opsesije i strahove?"

 11.  

  Piotr Dumala – Latajace Wlosy (“Leteća kosa”) (PL, 1984, 8’)

  “Dvoje ljubavnika koračaju šumom. Nevreme se iznenada prolama i lome se stabla, dok sipi kiša špenadli koje se pretvaraju u vlasi kose."