Kino Pleme / Live Soundtrack

Built with Berta.me

 1. Live Soundtrack 22 | Vaporwave Cinema | CZKD, 28.2.2017.

  Nike Eyes, Free Click, Hobbledehoy, Old Soviet Dogs  U okviru 22-og izdanja bavimo se vaporwave-om, subverzivnom muzikom snova hiperkapitalističkog, post-internet doba. U kulturi meme-ova, beskrajnih ad-ova, klikova i skrolova, ovaj virtuelni mikrožanr poigrao se sa retro nostalgičnim elementima iz 80 ih i 90-ih, sa ironičnom i satiričnom oštricom na konto nostalgično prepakovanih muzičkih proizvoda i robova (sub)kulturnih očekivanja, na dadaistički način novog doba. Kritički se postavljajući ka neutaživoj želji za inovativnošću i kristalno čistoj i savršenoj estetici (elektronske muzike), stvarali su hibridni haos semplovanja popkulturno nesvesnog i “snova koji se mogu novcem kupiti”, koji se subverzivno prelivao u novim vizijama muzike za liftove. Više od pukog weltschmerza, renesansne skulpture, Windows 95 i delfini iz video igara odražavali su free-for-all i anti-kopirajt estetiku ovih popkulturnih Anonymousa, smejući se u lice institucionalnoj umetnosti u sprezi sa bukom i haosom kapitalizma, u mjuzaku savremenog doba konstruisanom za narastajuću armiju dece sa deficitom pažnje, trolujući trol i meme kulturu iznutra.


  Neki od lokalnih protagonista koji su se obreli u ovim vodama, bilo tangencijalno, bilo u punom sjaju nastupaće na novom izdanju Live Soundtracka


 2. Nike Eyes

  facebook / website

   

  Srpsko-sibirski pagan pop duo. Od tajge do štajge, svaki put drugim stepeništem. Vec šestu deceniju mese vekne lažnih slabosti i sisu od krompira. Niko ne zna zašto nastupaju isključivo utorkom. Tragedija.


  Sviraju muziku za film: Dara Birnbaum - Tehnologija/ Transformacija: Čudesna žena (USA, 1978, 5’)


 3. Free Click

  bandcamp

   

  Solo vaporwave projekat Filipa Stojiljkovića iz Beograda. Neonski svemir, filozofija pop kulture iz 80ih, Windows 95, PS1 i statua Davida.


  Svira muziku za: Medli Free Click superhitova/ Youtube surfovanje


 4. Hobbledehoy

   

  Krađofonični ambijentalni haos, između DJ seta sa miksetom koja se non stop kvari i guta semplove, zvuka subliminalne podmornice u kojoj se igraju mermani i delfini i erotskog naboja sirove vokalne improvizacije. Ambijent je pank i pank je ambijent.

   

  Svira muziku za film : Takeshi Murata - Shiboogi (USA, 2012, 8’)


 5. Old Soviet Dogs

   

  Sviraju film: Georges Schwizgebel - Zanos Franc N Steina (CH, 1982, 9')

 6.  

  Foto galerija :

 7.  

  Filmski program :

 8.  

  Dara Birnbaum - Tehnologija/ Transformacija: Čudesna žena (USA, 1978, 5')


  "U ovoj dekonstrukciji televizijske forme i popkulturne ikonografije, Birnbaum koristi delove serije iz 70ih, Wonder Woman, i izoluje i sempluje trenutak simbolične transformacije žene u superheroja. Kroz narativ u kome ona stalno trči i spašava muškarca/e dešava se psihološka transformacija žene koja se buni protiv (svog/je) televizijskog proizvoda/reprezentacije. "

 9.  

  Takeshi Murata - Shiboogi (USA, 2012, 8')

  ''U ovom animiranom videu američki umetnik Takeši Murata transformiše televizijske reklame iz 80ih koje je slučajno otkrio u prodavnici ploča u Japanu putem glič estetike. Kao što se i reklame smenjuju na televizijskom ekranu na svakih 30 sekundi i onda blede iz naših sećanja, tako ih i Murata pikselira i stapa u ovaj šarenoliki digitalni okean. "

 10.  

  Georges Schwizgebel - Zanos Franc N Steina (CH, 1982, 9’)

  "Glavni motivi ove animacije su stvaranje novog života i rađanje osećanja ljubavi. Dugački tracking shot aludira na priliku koja hoda, i prati njenu evoluciju u kojoj postaje ljudsko biće. Konačni ishod je taj Franc N Steina i njegove mlade u ljubavnom zanosu."