Kino Pleme / Live Soundtrack

Built with Berta.me

 1. Live Soundtrack 16 | Nadrealizam i psihodrama | Spectrum East, 25.6.2016.

  Milana Zarić & Richard Barrett, Marko Paunović & Marina Džukljev, Marina Džukljev & Bratislav Radovanović, Old Soviet Dogs


 2. Milana Zarić i
  Richard Barrett


  Beogradska harfistkinja Milana Zarić je zaposlena u Beogradskoj filharmoniji na mestu prve harfe. Takođe je aktivna kao solo muzičar, improvizator i član ili osnivač različitih kamernih sastava u Srbiji i Holandiji. Kompozitori Hugo Morales Murguia, Falk Huebner, Teodora Stepančić, Jasna Velicković i Ana Gnjatović su joj posvetili dela. U periodu od 2009. do 2011. godine Milana Zarić se usavršavala na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu u oblasti savremene muzike za harfu i improvizacije. Po povratku u Beograd, osnovala je kolektiv i ansambl za novu muziku Studio 6. Član je No borders orchestra, trija Timbre, Ansambla Žebeljan. Jedan je od osnivača kolektiva ImprovE, koji od 2012. godine redovno organizuje koncerte i performanse u Beogradu
  .


  https://soundcloud.com/zaricustra


  Richard Barrett je aktivan na međunarodnoj sceni i kao kompozitor i kao izvođač muzicke improvizacije, a sarađivao je sa mnogim poznatim muzičarima iz obe oblasti, razvijajući radove i ideje koje ostavljaju iza sebe razlike između ova dva muzička žanra. Neke od višegodišnjih saradnji sa drugim muzičarima predstavljaju duo Furt koji je osnovao sa Paulom Obermajerom (a u skorije vreme je postao i član okteta Forch), zatim komponovanje i izvođenje dela sa grupom Elision, kao i redovni nastupi sa elektroakustičnim ansamblom Evana Parkera.


  https://soundcloud.com/r-barrett


  Sviraju film: Germaine Dulac – Le Coquille et le Clergyman (JP, 1928, 28′)


 3. Marko Paunović i Marina Džukljev


  Marko Paunović se bavi sintezom elektro-akustike i ambijenta, istražujući zvučni potencijal melanholične atmosfere autističnih pejzaža u okvirima minimalizma i drona. Njegova produkcija vidljiva je u radu dua Andagainandagain, projekta Pièces froides, kao i sve češćim kolaboracijama sa violinistkinjom Manjom Ristić. Njegovi poetsko–teorijski tekstovi predstavljaju primer konceptualne i jezičke (l=a=n=g=u=a=g=e) poezije, a ujedno su i polazišta za nastanak kompozicija.


  https://markopaunovic.bandcamp.com/

  https://andagainandagain.bandcamp.com/


  Marina Džukljev je pijanistkinja i profesorka klavira koja je aktivna u poljima slobodne improvizacije, klasične, savremene i primenjene muzike.

  Sarađivala je sa velikim brojem muzičara širom zemlje i regiona kao što su: Diatribes, Urs Leimgruber, Tomaž Grom, Joel Grip, Albert Markos, Szilard Mezei, Yedo Gibson, Vasco Trilla, John Dikeman, Vid Drašler,Jalalu-Kalvert Nelson, Isabelle Duthoit, Markus Krispel, Jaka Berger, Robert Roža, Marko Karlovčec, Manja Ristić, Herman Muntzing ….

  Članica je kvarteta, septeta, tenteta i velikog ansambla koji vodi kompozitor i violista Szilard Mezei, sa kojim je snimala i izdavala muziku duži niz godina. Članica je dua Jaka Berger/Marina Džukljev i ManjaRistić/Marina Džukljev, kao i trija Džukljev/Berger/Poderžaj i Mezei/Trilla/Džukljev.


  https://soundcloud.com/marinakeys


  Sviraju film: Ian Hugo – Bells of Atlantis (USA, 1952, 12′)


 4. Marina Džukljev i Bratislav Radovanović


  Gitarista i kompozitor Bratislav Radovanović je osnivač grupe Fish in oil a pored toga učestvuje u više domacih i internacionalnih projekata vezanih za savremenu instrumentalnu muziku.

  Kao muzicar stilski se kreće između bluza, r´n’r-a, free jazza, surfa, filmske muzike, slobodne improvizacije…


  https://soundcloud.com/bratislav-radovanovic-1


  Sviraju film: James Broughton & Sydney Peterson – Potted Psalm (USA, 1946., 18′)


 5. Old Soviet Dogs Orchestra


  Sviraju film: Curtis Harrington – Fragment of Seeking (USA, 1946, 13′)

 6. Foto galerija :

 7. Filmski program :

 8. Germaine Dulac – Le Coquille et le Clergyman (JP, 1928, 28′)


  Rađen po scenariju pozorišnog autora Antonena Artoa, ovaj film je serija erotskih halucinacija sveštenika koji je opsednut ženom generala. Iako je Andaluzijski pas ostao upamćen u istoriji filma kao prvi zvanični manifest nadrealizma, ovaj film je svakako bio neraskidivi deo ove estetike sa svojim miksom distorziranih slika, izlomljenih fragmenata i napada na stvarnost
  .

 9. Ian Hugo – Bells of Atlantis (USA, 1952, 12′)


  Anais Nin je najpoznatija po dnevnicima u kojima opisuje svoje psihološko i umetničko sazrevanje. Zvona Atlantide, u kojem autorka čita odlomke iz ovog štiva, evociraju vodene dubine izgubljenog kontinenta nas samih, a slike sugerišu lepotu tog bespuća, u filmskom istraživanju pesnikovog unutrašnjeg sveta.

 10. James Broughton & Sydney Peterson – Potted Psalm (USA, 1946., 18′)


  Razigrani i haotični eksperiment dvojice autora novog američkog filma sa nadrealnim scenama u kojima starica jede lišće a obeglavljeni muškarac sipa koktel u svoje telo,gde su lajtmotivi ples, skulpture, groblja i lica plastičnih lutaka, sa distorziranim vizualima i brzom montažom.

 11. Curtis Harrington – Fragment of Seeking (USA, 1946, 13′)


  Pre nego što je započeo svoju karijeru u Holivudu, američki reditelj Kertis Herington je snimio par filmova koji su ušli u kanon nove američke avangarde. U prvom delu filma Fragment traženja mladić je u potrazi za devojkom, koja se uskoro pretvara u ambivalentni lavirint želje i samospoznaje, a drugi se razvija u psihodramski i simbolični horor, u skoro savršenom predlošku za Hičkokov Psiho.