Kino Pleme / Live Soundtrack

Built with Berta.me

 1. Live Soundtrack 45 | Liminalnost glasa | CZKD, 26.4.2019.

  Tijana Stanković / Manja Ristić, Umbra, Olja Nikolić-Kia/ Mmonk, Craxi Driver (IT)

 2. "U okviru 45. izdanja po prvi put vodimo dijalog na temu vokalnog eksperimenta i improvizacije. Fokusiramo se na odnos glas-mašina (ili drugi instrument) i istražujemo kako elektronika proširuje rang vokalnog opsega ili vokabulara zvukova, kako se glas otiskuje iz svog arhetipsko-pevajućeg svojstva ka prejezičkoj, telesnijoj i instinktivnoj afektaciji i “liminalnoj” obradi zadovoljstava i užasa. Glasovi vokalistkinja Tijane Stanković, Marije Balubdžić i Olje Nikolić dočaraće plejadu koloritnih apstrakcija i psihoakustičkih oscilacija koje će se u solo i duo varijantama (uz pomoć improvizatorske podrške Manje Ristić i Marka Miilićevića) prolomiti u simfonijama buke i zvuka, dok ozvučavaju filmove koji su fokusirani na korupciju ljudskih želja i kompulzivnu pohlepu, u spoju nadrealnih elemenata i mračne društvene satire. Predstavljamo vam radove animatora : Run Wrake ("Rabbit"), Igor Kovalyev ("Hen, His Wife"), Peter Foldes ("Hunger").


  Nastavljamo i seriju SInkro sa drugim izdanjem u kome gostuje italijanski audiovizuelni projekat Craxi Driver/ Rosboc Automaton čiji će performans otvoriti događaj."

 3. Tijana Stanković / Manja Ristić


  Tijana Stanković je violinistkinja i vokalistkinja iz Subotice. Nakon studiranja u Novom Sadu se seli u Budimpeštu gde postaje deo rastuće impro scene. Članica je Hiperion Ansambla (Hyperion Ensemble INT), Túl a Tiszán Innen Ensemble kao i Identity’s Dream Quartet Silarda Mezeija; aktivna je i u duu sa slovačkim saksofonistom Toth Miroslavom, kao a kapela tercetu Rođenice iz Srbije. Sarađuje sa mnogim muzičarima i kompozitorima, između ostalog, Mezei Szilárd, Márkos Albert, Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram, Nikolaus Gerszewski, Sőrés Zsolt (Ahad), Ivan Čkonjević i mnogim drugim. Prošle godine je izdala prvi solistički album “Mentalni modeli” kao i “SZ”, saradnju sa slovačkim saksofonistom .Toth Miroslavom. Njeno polje istraživanja uključuje vokalnu i instrumentalnu muziku Balkana, etnokoreologiju, primenjenu muziku i slobodnu improvizaciju


  https://tijanastankovic.bandcamp.com/releases
  https://tothemrecords.bandcamp.com/album/sz


  Manja Ristić rođena je u Beogradu. Violinistkinja, izvođač improvizacione muzike, kompozitor i producent zvučnih umetnosti, kustos, edukator i menadžer u kulturi. Diplomirala je na FMU (2001), a 2004. Završila postdiplomske studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu (RCM). Kao solo i kamerni izvođač klasične muzike nastupala je širom Evrope uključujući saradnje sa svetski poznatim mentorima, dirigentima i izvođačima. Po završetku postiplomskih studija okreće se multimedijalnom performansu i istraživanju na polju instrumentalne elektro-akustike. Sa sastavom ERUPTION, kao i kroz nebrojene kolaboracije sa kompozitorima, vizuelnim i konceptualnim umetnicima, pozorišnim i filmskim rediteljima nastupa u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Danskoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, I svim ex YU zemljama. Osnivač je Udruženja multimedijalnih umetnika AUROPOLIS, koje je kroz njen petnaestogodišnji producentski, aktivistički i umetnički rad predstavilo veliki broj kulturnih događaja I umetničkih produkcija.


  https://manjaristic.bandcamp.com/


  Sviraju muziku za film : Igor Kovalyov - Hen, His Wife (SSSR, 1990, 13')

 4. Umbra

 5. Umbra (Marija Balubdžić) suočava senovite zvuke glasa i poetske oglede sa looper-om. Umbra odmotava melodije natopljene šumovima, akordima i pulsevima. Kroz eksperimentalno istraživanje improvizacije i komponovanja na multikanalnom looper-u Umbra (Marija Balubdžić) suočava glas, dirke i elektroniku. Usredsređena je na zvučne intervencije i poetski eksperiment, u rasponu od nojza do idioma pop muzike. Septembra 2017. Umbra izdaje album Unglued za tejp etiketu Baba Vanga iz Praga. Od 2000. godine Balubdžićeva radi samostalno i u sklopu različitih kolektiva. Studije klasične muzike, javne probe, koncerti i turneje, sobna produkcija i vokalne radionice kad-kad ostaju prepušteni zaboravu, i tek u retkim prilikama zabeleženi na zvaničnim i nezvaničnim izdanjima. Balubdžićeva je aktivna članica drag kolektiva Efemerne Konfesije u kom razvija lik virtuoznog pijaniste Frica Klajna (Fritz Klein). Trenutno je u povoju par kolaboracija sa elektronskim muzičarima u Srbiji i inostranstvu, a ovo je spisak prošlih kolektiva kojima je zahvalna za svoj razvoj: Kino Pleme – Live Soundtrack ansambl / improvizatorski kolektiv improvE / bend Bitlsti kolektiva Matrijaršija / improvizatorski kvartet Beli Talas / kompozitorski duo Halbstar i Umbra / GRUBB kolektiv romskih tinejdžera / hor i orkestar Horkeškart / radio podkast Lepi Ritam Srca / ugledni beogradski bend Činč / Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu / MŠ „Vojislav Vučković“.

  https://babavanga.bandcamp.com/album/unglued


  Svira muziku za film : Run Wrake - Rabbit 


 6. Olja Nikolić-Kia / MMONK


  Olja Nikolić Kia (Kia Kiai) je nezavisna umetnica, performerka i aktivistkinja, članica umetničko-aktivističkih kolektiva ARTEQ i 3a3or. Polje njenog delovanja uključuje inicijative u vezi sa okupacijama javnih prostora, queer i disability teoriju, diskurse tela i telesne tehnike u teoriji i praksi, a posebno ontologiju konstrukcije tela, seksualnost i biopolitike. Aktivno je uključena u podršku migrantima u okviru samoorganizovanih kolektiva koji okupljaju migrante i internacionalne aktiviste. Učestvovala je na mnogim radionicama za vokalnu improvizaciju a u svojim performansima neretko istražuje odnos telo-glas-tekst. U okviru nastupa na Live Soundtracku pridrružiće joj se organizator događaja, Marko Milićević (Mmonk) koji u okviru ove saradnje tretira semplove i bučnu elektronsku muziku i spaja ih sa vokalnom impovizacijom (u više glasova).


  Sviraju muziku za film : Peter Foldes - Le Faim (CA, 1974, 11')

 7. Sinkro 4 : Craxi Driver (IT)


  "Craxi Driver je u svojoj početnoj fazi manipulisao trakaškom muzikom i audio signalima sa dna bunara korupcije italijanske politike, sledbenika Satane i brutalnih serijskih ubica o kojima se rado priča u večernjim vestima, izazivajući halucinatan meta-komentar na temu društva spektakla i sveta koji pokazuje svoje najružnije lice / divi se najnižim impulsima. Jedno vreme je svirao u punk I hardcore bendovima, kao i sa psihodeličnom supergrupom “La Piramide di Sangue”, da bi uskoro pokrenuo i svoju muzičku i video produkciju “Siamo Solo Noise Records”. Njegovi zvučni kolaži se trenutno bave politikom zvuka i uticajem medija na javnost, a oruđa koje koristi su stare kasete arapske muzike, buka, video fidbek i VHS gličevi, kako bi proizveo audio-vizuelno iskustvo u kojem su depresija, paranoja i „izgubljene budućnosti“ spojene u psihosenzorni vrtlog.
  Rosboc Automaton je “proceduralno generisana muzika za odstranjene ljude”. "

  https://siamosolonoiserecords.bandcamp.com/
  https://soundcloud.com/rosboc_automaton
  https://alessio507.wixsite.com/siamosolonoise

 8. Foto galerija : 

 9. Filmski program : 

 10. Peter Foldes - Le Faim (CA, 1974, 11')


  Cruel, and utterly effective, Peter Foldes' experimentation with computer animation employs a bold speechless narrative to draw attention to the grave effects of consumerism. Who needs ethics when everything is within arm's reach?

 11. Run Wrake - Rabbit (UK, 2005, 9')


  A modern mystery film of lost innocence, greed and nature. A dreamlike but dark story of lost innocence and the random justice of nature, told with curious images from a distant childhood. When an idol is found in the stomach of a rabbit, great riches follow. But for how long? A selection of 1950s educational stickers, discovered in a provincial junkshop 20 years ago, provide the ingredients for this adult fairytale.

 12. Igor Kovalyov - Hen, His Wife (SSSR, 1990, 13')


  The relationship between a married couple shatters when a visitor reveals to the husband that his wife is secretly a hen.