Kino Pleme / Live Soundtrack

Built with Berta.me

 1. Live Soundtrack 39 | Distopije i utopije u nadrealističkom filmu | 8.7.2018, KC Lab

  Szilárd Mezei i Svetlana Novaković, Mirjana Raić / Aleksa Zrnić / Ana Ostojić, Kamikaze Pirates, Old Soviet Dogs


 2. Szilárd Mezei / Svetlana Novaković


  Szilárd Mezei, violista i kompozitor iz Sente, najčešće je opisivan kao stvaralac inspirisan delima Vitolda Lutoslavskog i Entonija Brekstona. U svojim delima lucidno spaja elemente mađarske narodne muzike, fri džeza, pozorišne i savremene komponovane muzike. Jedan je od retkih autora džeza sa ovih prostora koji izdaje albume za strane izdavače, kao što je prestižna poljska kuća Not Two, Leo Records, Slam Productions i mnogi drugi.

  Kao kompozitora, prvenstveno ga zanima improvizacija, a sarađuje i često svira s istaknutim muzičarima poput Róbert Benkő, György Szabados, Mihály Dresch, Michael Hornstein, Tim Hodgkinson, Albert Márkos, Peter Ole Jörgensen, Jens Balder, Joe Fonda, Michael Jefry Stevens, Joelle Leandre, Hamid Drake, Herb Robertson, Frank Gratkowski, Charles Gayle...
  Trenutno vodi “Silard Mezei Trio”, “Silard Mezei Septet” i “Silard Mezei Ansambl”.

  https://szilardmezei.bandcamp.com/
  http://szilardmezei.net/


  Svetlana Novaković je rođena 1980. u Beogradu. Srednju muzičku školu »Josip Slavenski«, na odseku za flautu, je završila u klasi prof. Ljubomira Dimitrijevića. Tokom školovanja je nastupala solo ili kao članica konzorta flauta »Jakov Srejović«, na festivalima »Flauta uvek i svuda« i »Svet flaute«. Zatim je školovanje nastavila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Laure Levai- Aksin. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima za flautiste (Janos Balint, Itzzes Gergely, Pierre Yves Artoud..). Na festivalu etno muzike »Flanders Ethno« u Tervurnu (Belgija), je gostovala sa muzičkom grupom »Zrno«, koja je predstavila srpsku tradicionalnu muziku na moderan način. Nastup na Ring-Ring festivalu (2008) u Beogradu, snimanje muzike za pozorište( »Pod mlečnom šumom«, teater Ujvideki Szinhaz), diskovi (»Nad«, »Sivatag«, »Feher Virag«, »Narodne pesme vojvođanskih Mađara«) i učešće na radionicama improvizovane muzike, su rezultat uspešne saradnje sa kompozitorom i violistom Szilardom Mezeijem. Trenutno je nastavnica flaute u Muzičkoj školi u Kamniku (Slovenija).


  Sviraju muziku za filmove :


  Anatolij Solin – Čovek i njegova ptica (SSSR, 1975, 10’)

  Andrej Kržanovski – Leptir (SSSR, 1972, 10’)


 3. Mirjana Raić / Aleksa Zrnić / Ana Ostojić


  Mirjana Raić je pevačica, diplomirani etnomuzikolog i profesorica u umetničkoj školi. Osim rada u svojoj matičnoj a capella grupi Rođenice, Raić se bavi i eksperimentalnom i improvizovanom muzikom, upotrebljavajući svoj glas kao muzički instrument.
  https://soundcloud.com/mirjanaraic

  Aleksa Zrnić je student programiranja. Sviranjem trombona se bavi dve godine, u toku kojih je učestvovao na raznim koncertima improvizovane muzike u Novom Sadu.

  Ana Ostojić je studentkinja klavira i pasionirana slušateljka improvizovane i eksperimentalne muzike. Nedavno je prvi put učestvovala na improv radionici pod vođstvom kompozitora Szilarda Mezeia, na NS događaju Improstor.


  Sviraju muziku za film : Sergej Alibekov – Ehograma (Uzbekistan, 2003, 20’)


 4. Kamikaze Pirates


  Kamikaze Pirates čine Lakmus Red, Sayyed Bandar i Mockwar. Projekat je nastao studijskom saradnjom koja se odvijala tokom 2017. godine, a predstavlja nadovezivanje na koncept slobodne improvizacije u elektronskoj muzici. Kamikaze Pirates stvaraju muziku na licu mesta, bez prethodne pripreme i u najvećoj meri uz pomoć muzičkog hardvera poput ritam mašina, semplera, sintisajzera, itd. Ovakav pristup dozvoljava neograničenu slobodu pri izvedbi, zbog čega je ovu vrstu nastupa skoro nemoguće žanrovski odrediti.

  https://proverbial11.bandcamp.com/track/i-dont-have-a-sack


  Sviraju muziku za film : Erik Divivije - Mehanički koncert za ludilo ili ludi mehanizam (Francuska, 1963, 20’)

 5. Old Soviet Dogs


  Sviraju muziku za film : Jodži Kuri – Ponoćni paraziti (Japan, 1072, 9’) 6. Foto album : 7. Filmski program :

 8. Anatolij Solin – Čovek i njegova ptica (SSSR, 1975, 10’)

  "Ova animacija se bavi temom otuđenja savremenog sveta i zapadne civilizacije. Čovek oseća zagušenost ubrzanim i neljudskim ritmovima svakodnevnog gradskog života i mašta o tome da postane ptica, a njegov ljubimac je ptica koja mašta o tome da postane čovek…"

 9. Andrej Kržanovski – Leptir (SSSR, 1972, 10’)

  “Dečak pokušava da kontroliše prirodu, ali zauzvrat biva zarobljen i opshrvan psihodeličnom halucinacijom prirode koja hvata lovca u njegovu mrežu”

 10. Sergej Alibekov – Ehograma (Uzbekistan, 2003, 20’)

  “U nenarativnu konstrukciju, enigmatičnu i višeznačnu, ugrađene su halucinogene slike koje napipavaju puls onostranosti istorije i evolucije ljudske rase. Dok pulsira srce Zemlje i okreće se veliki točak vremena, usnula božanstva prisluškuju haos, bubamara ulazi u uho, pokrećući niz procesa, Bezočni jedu zelene jabuke, vavilonska kula se raspada na geometrijska tela, džinovske ptice nesnosno cijuču, a smeli Kentaur hvata se u koštac sa razjarenom svinjom. Veliko oko budno posmatra. Fetus se razvija u mozgu.” /ngbooart/

 11. Erik Divivije - Mehanički koncert za ludilo ili ludi mehanizam (Francuska, 1963, 20’)

  Filmove francuskog nadrealiste Erika Divivijea finansirala je farmaceutska kompanija Sandoz, a za njih je proizveo nekoliko filmova na temu šizofrenije, izmenjenih stanja svesti, kao i adaptaciju knjige Maksa Ernsta. U ovom filmu, koji se može smatrati pretečom cyberpunk žanra, muškarac i žena tumaraju u robotizovanom svetu mašina gde ih napadaju cevi i zombiji napravljeni od zvučnika, pokušavajući da pronađu izlaz..

 12. Jodži Kuri – Ponočni paraziti (Japan, 1972, 9’)

  "Japanski animator je poznat po svojoj fasciniranosti sa slikama Boša i Brojgela, u ovoj animaciji svet je predstavljen kao mesto neprestanog predatorskog instinkta i karnivornog užitka a Grand Guignol gozba se odvija u ciklusu života u kome plavoliki živuljci jedu izmet i seru zlato, progutani su, sažvakani i ispovraćani i ponovno rođeni da nastave novi ciklus..."