Kino Pleme / Live Soundtrack

Built with Berta.me

 1. Live Soundtrack 38 | Savremeni američki eksperimentalni film | Spectrum East, 26.5.2018.

  Strange Strings, WoO & Marko Paunović, Ivana Grahovac & Igor Stangliczky

   

  U okviru 38. izdanja, selimo se u Spectrum East, intimni prostor za savremenu muziku i improvizaciju gde, u okviru programske celine “Savremeni američki eksperimentalni film” bacamo svetlo na opus troje autora-autorki čiji nas vizuelni jezik i ideje ponajviše opčinjavaju.

  Napravićemo omaž Paulu Clipsonu, nedavno preminulom reditelju iz San Franciska, koji je poznat po pravljenju vizuelizacija za ambijentalne i drone kompozicije Lawrence English-a i Grouper, a čiji su filmovi nalik auralnim portetima gradske arhitekture, prirodnih pejzaža i lirskih vivisekcija koje su u konstantnom sveprožimanju. Prikazujemo dva filma enigmatične puppet/ cutout animatorke Janie Geiser koju često porede sa Davidom Lynchom, a u kojima njene junakinje / lutke eliptično koračaju podsvesnim tunelima simbola, isečaka, mapa i polako (raz)otkrivaju svet. Fern Silva, portugalac koji živi i radi u Americi u svojim meta-dokumentarno-fikcijskim filmovima istražuje “hibridne mitologije globalizacije”, na razmeđi eksperimentalnog filma i etnografije.

 2. Foto galerija : 

 3. Učesnici ciklusa :

   


  Ivana Grahovac i 
  Igor Stangliczky


  Igor Stangliczky, svestrani dizajner i zanatlija, omiljene skulpture izradjuje zvukom. Njegov muzički izraz karakterišu granularne teksture zvuka, intenzivno obojene sintetizovanim efektima. Često koristi terenske snimke i procesira ih kroz spoj lično prepravljenih instrumenata i softverske manipulacije. 


  soundcloud.com/stung  Violončelistkinja Ivana Grahovac je svestrani kamerni muzičar i član nekoliko ansambala kao što su Beogradski barokni solisti, Simfonijski orkestar Makris, Ensemble StudioŠest, duo Eruption. Ivana je uz to i instruktor škole Tai Chi Chuan-a: Umeće čija (L'Art du Chi)


  http://ivanagrahovac.com

   


  Wo0 + Marko Paunović

   

  WoO (Vukašin Đelić) je član grupa Dol, Halftones, Belgrade Noise. Gitaru tretira ne samo kao harmonski ili perkusivni instrument, već i kao prijemnik signala različitih uređaja. Sa velikim iskustvom u improvizaciji, kao i sa iskustvom sviranja u rock bendovima, WoO spaja ove naočigled različite svetove u jedan novi, zvučno bogat i nepredvidiv svet gitare, perkusija, klavijatura i semplera.

   


  Strange Strings - kvartet žičanih instrumenata ( Marina Džukljev, Gorana Ćurgus, Richard Barrett i Milana Zarić
  )

   

  Marina Džukljev, pijanistkinja iz Novog Sada, aktivna je na poljima savremene, zatim primenjene muzike, kao i slobodne improvizacije. Sarađuje sa brojnim evropskim umetnicima, iza kojih stoji veliki broj izdanja i nastupi na festivalima širom regiona. Članica je kolektiva Improstor iz Novog Sada. Upravo sa velikim uspehom nastupila na beogradskom Ring Ring-u.


  Gorana Curgus je solo harfistkinja Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu. Bila je član muzičko-konceptualne grupe „Secondhanders“. Poslednjih godina fokusirana je na kamernu muziku, kao i na muzičke radionice za decu iz osetljivih grupa. Voli da se bavi improvizacijom kad god joj se pruzi prilika.


  Milana Zaric i Richard Barrett zajedno saradjuju od 2011.godine. Kao duet su nastupali širom sveta, izvodeći komponovanu ali i improvizovanu muziku, najčešće u istom kontekstu. 

  Milana i Richard su domaćini Spectrum East-a, intimnog prostora za savremena izvodjenja u Beogradu.

  richardbarrettmusic.com

  milanazaric.com

 4. Filmski program : 

 5. Janie Geiser - The Red Book (USA, 1994, 11') / Floor of the World (2010, 9')

   

   “Crvena knjiga” je film koji istražuje sećanje, jezik i identitet iz perspektive žene koja je izgubila pamćenje. Fragmenti njenog sećanja se sudaraju sa sadašnjicom u cirkularnim ritmovima, sugerišući stanje nepopravljivog gubitka. U "Rubu sveta", u pejzažu prljavštine i neba, spajaju se iskopi i nove konstrukcije a kadrovi se kreću između života i smrti.

 6. Fern Silva - Wayward Fronds (USA, 2015. 13')

   

  "Film je inspirisan nedavnim pregovorima u zakonodavstvu Floride da se konačno isplaćuju milijarde dolara u fondove za obnovu i razvoj Nacionalnog parka Florida Everglades, pa se događaji u ovom filmu i odvijaju tako što “navijaju” za budući ekološki procvat Everglades-a. Priroda počinje da preuzima i kroti civilizaciju posle vekova napada, i čak nas vodi u svoje misteriozne vodene dubine, prisiljavajući ljude da se prilagode i evoluiraju u njenom okruženju."

 7. Paul Clipson - Made of Air (USA, 2015) / Corridors (2007)

   

  “Paul Clipson  je poznat po pravljenju vizuelizacija za ambijentalne i drone kompozicije Lawrence English-a i Grouper, a njegovi filmovi su nalik auralnim portetima gradske arhitekture, prirodnih pejzaža i lirskih vivisekcija koje su u konstantnom sveprožimanju.”