Kino Pleme / Live Soundtrack

Built with Berta.me

 1. Live Soundtrack 13 | Vizuelna antropologija | Nova logika, 27.3.2016.

  Lenhart Tapes, Skreč majstor Ljuban, Good Neighbour, Old Soviet Dogs 

 2. Ovog meseca tema je spoj vizuelne antropologije i etnologije i eksperimentalnog filma a muzičari koje smo pozvali u goste su na svojim ranijim izdanjima semplovali etničke i indigene zvuk(ov)e.

  Od Marakeša do Ras-al-Aina , od Kita do Maču Pikčua, vodimo nas na putovanje kroz (arhivske) filmove i muziku u kojoj se mešaju različiti uticaji, savremeni elektronski žanrovi i tradicija, autentični zamasi romalija, tropikalija, pesama iseljenika i video dnevnici metaistorijskih i post-kolonijalnih narativa.

  Gledamo filmove Billa Morrisona, Angele Ricci Lucchi i Yervanta Gianikiana, Roberta Fultona, Josepha Cornella i Marka Milićevića.

  Takođe vas pozivamo i da otkrijete novi prostor u samom centru grada za savremenu izvođačku umetnost i savremeni cirkus pod nazivom Nova logika otvoren u ulici Kneza Miloša 10!


 3. Lenhart Tapes


  “One guy, 4 walkmans. Goat and sheep dialogues, muslim chanting, loops, e-bow instructions, turbo-folk anthems…”

  “Sredstva i sirovine koje koristi su relikvije davnih kultura: stare kasete sa buvljaka, puštane na pokvarenim vokmenima. Ipak, Lenhartov ‘vudu’ nije u patini analogne tehnologije, nego u genijalnom žongliranju nespojivim muzikama; iz disharmonija i asinhronosti, on izvlači neočekivane estetske i emotivne rezonance.Raspirujući “protivprirodnu blud” između [narodnog] kiča i [elitne] avangarde, Lenhart pronalazi i zadirkuje demone netolerancije.”


  https://soundcloud.com/lenhart-tapes

  https://lenhartapes.bandcamp.com/  Svira film: 
  Bill Morrison – Decasia (excerpt) (USA, 2002, 23′)


 4. Skrech Majstor Ljuban


  “From Sevojno, a small industrial town in western Serbia, comes Ljuban – weird and ex-yu vinyls scratchmaster and one of the most skillful instrumental hip-hop selectahs in the last decade.”


  recenzija Copper and Brass Mill albuma/ terapija.net

  “Ovakav zanimljiv glazbeni složenac je još jedan prilog bogatoj ex-Yu sceni koja čami negdje u prikrajku van tokova, no toliko je originalna da zasigurno predstavlja raritet ne samo na ovim područjima već i na globalnoj svjetskoj razini. Bend je neobičan time što nema konvencionalnu strukturu; sastavljen je od bendža, usne harmonike, beatova, scratcheva, samplova i ženskog sporadičnog vokala koji ne pjeva već je u funkciji kratkih spoken-word dodataka (najefektnija pjesma “Kuliranje u kraju”), a stilski bi se donekle mogao približiti trip-hopu. U nekim dionicama osjećaju se natruhe folka, world-musica i bluesa poput “Dam dam dam”, “Mućak” (sa cvrkutima ptičica), te laganog funka u “We do it because we can”.


  https://soundcloud.com/ljuban

  https://headnod.bandcamp.com/album/copper-and-brass-mill-we-are-from-sevojno  Svira filmove:


  Angela Ricci Lucchi & Yervant Gianikian

  Frammenti elettrici n. 7 – Gypsies Toward Bamyan (2013)
  Frammenti elettrici n. 8 – Shooting Party (2013)


 5. Good Neighbour


  Dobri komšija je retka pojava u našim balkansko-kasabnim uslovima, a pod ovim pseudonimom krije se muzičar koji vrlo vešto briše loše komšijske odnose između elektronske apstrakcije i popularne muzike, hip hop bitova i plemenskih pesama, kiselinskog tehna i omađijane panove frule.

  Izdavao za Asino Elettronico i Over 9000.


  https://soundcloud.com/good_neighbour

  http://over9000records.bandcamp.com/album/130000


  Svira muziku za filmove : 


  Joseph Cornell – By Night With Torch and Spear (USA, 1942, 8′)

  Robert Fulton – Macchu Picchu (USA, 1971, 5′)

 6. Old Soviet Dogs Orchestra


  Old Soviet Dogs Orchestra je redovan bend koji nastupa na događaju koji organizuje filmska laboratorija Kino Pleme a muzika koju izvode varira od ambijentalne elektroakustike, buke i “slobodnog“ folka do intenzivnih kolektivnih improvizacija, ovog puta u semplerskijem izdanju.


  Sviraju film: Marko Milićević – Plejbog (SR, 2014, 7′)

 7. Foto galerija : 

 8. Filmski program : 

 9. Bill Morrison - Decasia (excerpt) (USA, 2002, 23')


  "Found footage film Bila Morisona je meditacija o starim, polako propadajućim nemim filmovima. Počinje i završava se sa scenama derviša (iz filma "Poslednji Egipćanin" iz 1914-e) a u njemu se pojavljuju i stari snimci procesa razvijanja filma, Nijedan hemijski proces nije upotrebljen da bi se postojeće kopije film(ov)a raspale. "

 10. Angela Ricci Lucchi & Yervant Gianikian


  Frammenti elettrici n. 7 – Gypsies Toward Bamyan (2013)

  Frammenti elettrici n. 8 – Shooting Party (2013)


  1. 1978, Avganistan pre ratova. Kuči (Romi) u “živom” karavanu putuju ka Bamijanu.

  2. Iz dnevnika bez datuma, oko 1935-1938.
  Grupni lov i snimanje u Kambali, blizu romskog puta u Našiku u Maharaštri, Indiji.

 11. Joseph Cornell – By Night With Torch and Spear (USA, 1942, 8′)


  “Kolaž found footage scena iz industrijskih, prirodnjačkih i etnografskih dokumentaraca – čeličane, gusenice, indijanski plesovi, koje su obrnute naopačke, puštene unazad i kopirane u negativu”

 12. Robert Fulton – Inca Light (USA, 1971, 5′)


  “Poseta čuvenom hramu u Peruu, Maču Pikčuu, jednom od svetskih čuda, delimično snimana iz helikoptera. u očaravajućoj time-lapse tehnici

 13. Marko Milićević – Plejbog (SR, 2014, 7′)


  “Sekvenca paganskog žrtvovanja iz prve verzije filma o King Kongu (1933) je refotografisana u dvorani ogledala. Divljaci koji nastanjuju ostrvo Konga pretvaraju se u sofisticirane apstrakcije kaleidoskopskog tribalnog plesa, u intervenciji na egzotizujućem plesu međurasne seksualne politike”